Het ABC van de homocultuur

Deel 1

Terug naar mijn home page

Klik hier om naar Deel 2 te gaan

Abva/Kabo FNV
Vakbond Abva/Kabo FNV heeft een homo-/lesbische groep.
Adres:
p/a Regiokantoor Utrecht
Postbus 1555
3500 BN Utrecht
Website:www.abvakabo.nl

Allochtonen

Er zijn in Nederland diverse instellingen die zich speciaal op allochtone homoseksuelen richten. Bijvoorbeeld de stichting Yoesuf, Ipoth (Independent Platform of Turkish Homosexuals) en Stichting Habibi Ana (kijk verder onder de "H"). Het COC Haaglanden heeft de werkgroep Meltingpot, die elke donderdag vanaf 22.00 uur café houdt aan de Scheveningsestraat 7 in Den Haag. De Veilige Haven in Amsterdam biedt hulpverlening aan voor jongeren in Amsterdam met een moslimachtergrond en homo-, biseksuele of transgender gevoelens.
Website De Veilige Haven: www.veilige-haven.nl

Amsterdam Pride
Evenement in Amsterdam, met parties, sport, optochten, openlucht concerten en de Canal Parade.
Website:
www.amsterdampride.nl

Anna Blamanhuis
Homodocumentatiecentrum in Leeuwarden. Het is in 1982 ontstaan als lesbisch archief. Sinds 1987 richten zij zich ook op homoseksuele mannen. Het centrum herbergt boeken, video- en geluidsbanden en foto's en affiches en is gespecialiseerd in het restaureren van boeken. Het Anna Blamanhuis is in mei 2000 samen gegaan met Homodok-Lesbisch Archief Amsterdam tot het IHLIA, Internationaal homo/lesbisch informatie centrum en archief www.ihlia.nl. De twee centra kregen in dat zelfde jaar de Walter Kamp Prijs 2000.

Apollo
Vereniging in Rotterdam voor lesbische, bi- en homojongeren tot 26 jaar. Apollo organiseert ook andere activiteiten, zoals gespreksgroepen.
Postbus adres: Postbus 1490
3000 BL Rotterdam
tel: 010 - 4 36 14 44
Website: www.apollo-rotterdam.nl/

Artikel 1 van de Grondwet
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Artikel 248-bis
Nederlands artikel uit het Wetboek van Strafrecht, ingevoerd in 1911: De meerderjarige, die met een minderjarige van hetzelfde geslacht ontucht pleegt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar. In 1971 werd de wet ingetrokken, waardoor de strafbaarstelling tussen homo- en heteroseksuele ontucht gelijk werd gesteld.

Beefcake
Beefcake is een term die het gebruik van naakte en bijna naakte mannenlichamen beschrijft. Het kan een genre of een persoon betreffen. Het wordt meestal gebruikt als het gaat op mannelijke seksuele aantrekkelijkheid door lichaamsbouw, maar de defenitie is uitgebreid tot een ieder die geintesseerd is in fitness, bodybuilding en gewichtstraining. Onstaan in de jaren 30 in op homomannen gerichte tijdschriften, die ,omdat homoseksualiteit nog een onderdrukt fenomeen was, werden gepresenteerd als fitnessbladen.

Biseksualiteit
Men spreekt van biseksualiteit als iemand (m/v) zich seksueel zowel tot mannen als tot vrouwen aangetrokken voelt.

Blij
Woord dat - voor zover ik weet - door de Gaykrant is geintroduceerd en een soort alternatief is voor 'gay' (Blije mannen = homo's). Persoonlijk vind ik het een verhullende naam, waarmee men terug in de tijd gaat en de homoseksualiteit verbergt.

Bloeddonorschap
Homoseksuelen zijn uitgesloten als bloeddonor. Mannen die seksueel contact hebben gehad met een of meerdere mannen mogen geen bloed geven.

Bob Angelo Penning en Oorkonde
Penning en oorkonde die door het COC worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden in de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bi- en transseksuelen. In 2003 kreeg John Blankenstein de penning en Mr. Jan-Wolter Wabeke de oorkonde. Ook werd de penning gegeven aan Café Anders te Haarlem: een maandelijk café voor verstandelijk gehandicapte homo's en lesbo's. Eerdere winnaars waren Paul de Leeuw (1995), Hans van Manen (1996), Marjan Sax (1997), de Schorerstichting en Rob Tielman.

Camp
Volgens de 'Van Dale': zo lelijk, smakeloos, ouderwets dat het uiteindelijk toch weer mooi of interessant gevonden wordt en weer in de mode komt; kitscherig.

Canal Parade
Jaarlijks terugkerend evenement in augustus in Amsterdam, waarbij versierde boten door de grachten varen. Dit is een onderdeel van de Amsterdam Pride.
Website: www.amsterdampride.nl

Chatten
Via de computer "praten" met ander. Er zijn verschillende chatprogramma's die zich speciaal richten op homoseksuelen.

COC
Landelijke organisatie voor homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen met 31 plaatselijke/regionale afdelingen. Het COC geeft voorlichting, informatie en advies en behartigt de (collectieve) belangen van deze groep.
Website: www.coc.nl

Coming-out
Een 'Coming-out' is het aan anderen vertellen dat je homo, lesbo of bi bent. Het is een afkorting voor "Coming out of the closet" (in het Nederlands: uit de kast komen). Omdat de meeste mensen er vanuit gaan dat iedereen hetero is, zal je vaak moeten uitleggen dat jij niet hetero bent. Sommige mensen spreken over 'Coming-out' als het de eerste keer betreft dat je met anderen hierover praat. Ik denk zelf dat een homo, lesbo of bi meerdere keren een 'Coming-out' heeft. Ik denk daarbij aan een 'Coming-out' naar je ouders, naar je vrienden, naar je overige familie, naar je klasgenoten, naar je collega's. Je kunt ook het voor je zelf beslissen dat je homo, lesbo of bi bent zien als een Coming-out naar jezelf.

Damespad
Wandelroute voor lesbische en biseksuele vrouwen, uitgezet door Groep 7152 in de Eilandspolder in Noord-Holland. De route begint in De Rijp.
Website: www.damespad.nl

Darkroom
Ruimte waar mannen seks met elkaar kunnen hebben. Een dergelijke ruimte is in sommige cafe's en discotheken aanwezig.

Dieren
Zoals er bij de mensheid heteroseksuelen en homoseksuelen bestaan, is dat in het dierenrijk ook zo. Een voorbeeld daarvan zijn Wendell en Cass, twee mannetjespinguins in de dierentuin van New York.

Diversiteit
Er bestaan homo's en lesbo's in alle soorten en maten. Zowel hetero's als homo's en lesbo's zelf kunnen hier een verkeerd beeld over hebben. Zo bestaat er vaak het idee dat alle homo's vrouwelijk zijn en alle lesbo's mannelijk. Nu zijn sommige homo's inderdaad ook vrouwelijk en sommige lesbo's mannelijk, maar het merendeel voldoet niet aan dit vooroordeel (je kunt je trouwens afvragen wat mannelijk is en wat vrouwelijk). De meeste homo's en lesbo's zijn niet als zodanig herkenbaar en de gay gemeenschap bestaat uit een diversiteit aan mensen met verschillende uiterlijke kenmerken, gedragingen, leefwijzen, ideeen, etc. Bij homo's en lesbo's zelf kunnen de beelden die zij van de eigen groep hebben hun zelfacceptatie in de weg staan.

Doven en slechthorenden
Voor dove en slechthorende homo's, bi's en lesbo's organiseert 'Het Roze Gebaar' landelijke bijeenkomsten en (sportieve) activiteiten. Zie 'Het Roze Gebaar'.

Egypte
Op 11 mei 2001 werden 52 mannen gearresteerd in de nachtclub Queen Boat wegens het deelnemen aan een homo-seks-feest. Deze aanklacht werd later gewijzigd in beschuldigingen van losbandigheid, immoreel gedrag, extremisme en anti-islamitische activiteiten.

11 september 2001
Na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, waarbij o.a. het World Trade Centre in New York werd aangevallen, reageerde de Amerikaanse TV-dominee Jerry Falwell in het TV-programma '700 Club' door te zeggen dat de aanslagen de verdiende straf waren voor het feit dat Amerika zich 'van God heeft afgewend' en te wijzen naar 'de heidenen, de abortusplegers, de feministen, de homo's en lesbiennes': "Ik wijs naar hen en zeg: Jullie hebben dit mede veroorzaakt." President Bush liet via een woordvoerder weten dat hij de uitspraken 'ongepast' vondt.

Eline Vere
Rotterdamse werkgroep voor oudere lesbische vrouwen. De werkgroep organiseert iedere maand een themabijeenkomst in het Vrouwenhuis aan de Eendrachtstraat 71. Meer informatie: (010) - 4 71 05 70

Eurogames
Sportieve en culturele activiteiten voor Europese homo's, lesbo's en biseksuelen, waarbij hetero's ook welkom zijn om deel te nemen. De Eurogames zijn voor het eerst gehouden in Den Haag in 1992. Daarna volgden Eurogames in Frankfurt, Berlijn en Parijs. In 2000 werden de Eurogames gehouden in Zurich, Zwitserland. In 2003 was Kopenhagen, Denemarken, de gaststad en in 2004 München. In 2005 werden de Eurogames gehouden in Utrecht. In 2011 worden ze in Rotterdam gehouden.
Website: www.eurogames.info

Europride
Een soort Europese Roze Zaterdag die ieder jaar in een ander land wordt georganiseerd. Achtereenvolgens in London (1992), Berlijn (1993), Amsterdam (1994), Kopenhagen (1996), Parijs (28 juni 1997), Stockholm (1998), London (1999), Rome (2000), Wenen (2001), Keulen (2002), Manchester (2003), Hamburg (2004), Oslo (2005), London (2006), Madrid (2007), Stockholm (2008), Zurich (2009) en Warschau (2010).

Eurovisie Songfestival
Jaarlijks songfestival voor Europa en een beetje erbuiten (Israel). Via de smaak voor wansmaak (camp) bij veel homo's zeer populair, maar niet iedere homo houdt van het Songfestival. Paul de Leeuw en Cornald Maas hebben veel bijgedragen aan de populariteit van het songfestival. Populaire winnaars: Abba (Waterloo), Dana International (Diva) en Alexander Rybak (Fairytale). De puntentelling lijkt door tele-voten tegenwoordig meer een politiek spel dan een uiting van waardering.

Faghags
Heteroseksuele meisjes/vrouwen die zich graag in het gezelschap begeven van homoseksuele jongens en/of mannen.

Familie
Bekende ouders met homoseksuele kinderen: zangeres/actrice/regiseuse Barbra Streisand en acteur Elliot Gould hebben een homoseksuele zoon: Jason Gould en zangeres/actrice Cher en haar voormalige echtgenoot, de inmiddels overleden zanger/burgemeester Sonny Bono hebben een lesbische dochter, Chastity Bono. Simon, de oudste zoon van de zanger/gitarist van de rockgroep Status Quo Francis Rossi is homoseksueel. Dick Cheney, de Amerikaanse vice president heeft een lesbische dochter, Mary. Francesca Gregorini, dochter van voormalig Bond-girl Barbara Bach en stiefdochter van ex-Beatle Ringo Starr is lesbisch. De in 1991 overleden acteur Michael Landon (Bonanza en Little house on the prairie) had een homoseksuele zoon, Christopher, die scriptschrijver en regisseur is. Barbara Barend is dochter van TV-presentator Frits Barend (Barend & van Dorp) en lesbisch. Christo van Klaveren, de zoon van de Nederlandse actrice Anne Wil Blankers is homoseksueel. Betty White (Rose uit de TV-serie "Golden Girls") heeft een lesbische stiefdochter. De stiefzoon van Tineke Schouten, TV-presentator Raymond Brunyanszki, is homoseksueel. De Amerikaanse schrijver John Irving heeft een homoseksuele zoon, Everett. Opvallend is dat de Amerikaanse Psychiater Charles Socarides, die beweerde dat hij homoseksualiteit kon genezen, een homoseksuele zoon had, Richard Socarides, die adviseur was van President Clinton. De oudste dochter van de Amerikaanse zangeres Marie Osmond (hit 'Paper Roses' in 1973), Jessica, is lesbisch.
En omgekeerd: bekende kinderen met homoseksuele ouder(s): De vader van actrice/zangeres Loes Luca was homoseksueel. Ook de vader van akteur Robert de Niro, Robert de Niro sr, en de vader van actrice Halina Reijn waren homo.
Bekende broers en zussen van homoseksuelen: de zus van country-zanger Garth Brooks, guitariste en zangeres Betsy Smittle, is lesbisch. Cyndi Lauper's oudste zus Ellen is lesbisch. Schrijfster Karin Giphart is de zus van schrijver Ronald Giphart. De broer van Madonna, Christopher Ciccone, is homoseksueel. Patrice, de in augustus 1992 overleden broer van sportpresentator Humberto Tan, was homoseksueel. Musicalster René van Kooten (o.a. Aida en Beauty and the Beast) heeft een lesbische zus.
Tot slot: de tante (zus van haar moeder) van Prinses Maxima, Marcela Cerruti is lesbisch.

Flikkeragenda
De Flikkeragenda van 1999 was de 20e uitgave van deze agenda. Ieder jaar had de agenda een thema en konden lezers/gebruikers zelf foto's, gedichten, etc. opsturen ter verfraaing van de agenda. In 2000 ging deze agenda verder als de MM-agenda. Er was ook een VV-agenda. Door geldgebrek kwam er per 2001 geen agenda meer uit. Sinds 2003 verschijnt de Homogenda.

Gay
Het Engelse woord voor homoseksueel, dat ook in Nederland vaak gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Gay Krant. Voor sommigen een makkelijker woord om in de mond te nemen dan een woord als homo, wat een negatieve lading kan hebben of een negatief gevoel kan geven.

Gay & Lesbian Switchboard Nederland
Vrijwilligersorganisatie waar je terecht kunt met vragen rond homoseksualiteit. Dat kunnen vragen zijn rond het homo, lesbisch of bi zijn, maar ook vragen naar gay adressen om uit te gaan of rond gay evenementen in Nederland. De Gay en Lesbian Switchboard is dagelijks tussen 10.00 en 22.00 uur te bereiken. Op hun website zijn vele links te vinden.
Tel: 020 - 62 3 65 65
Teksttel: 020 - 4 22 65 65 (voor doven en slechthorenden)
Website: http://www.dds.nl/~glswitch/mainn.htm

Gayfarmer
Organisatie die de belangen behartigt van agrariërs (m/v)die homoseksueel zijn. De leden van de groep ontmoeten elkaar drie tot vier keer per jaar.
Website: www.gayfarmer.nl

Gay Games
Mondiaal 4-jaarlijks cultureel en sportief evenement. Zowel homo's (etc.) als hetero's zijn welkom om aan de spelen deel te nemen. De eerste Gay Games waren in 1982 in San Francisco en een initiatief van de Olympische atleet Tom Waddell. Ze werden in 1998 in Amsterdam gehouden en in 2002 in Sydney, Australië. In 2006 werden de Gay Games in Montreal, Canada, gehouden. De achste Gay Games werden in 2010 gehouden in Keulen, Duitsland.
Na een conflict kort na de Gay Games in 2002 kwam er een splitsing en werden de Outgames opgericht.
The 1998 Amsterdam logo

Geloof
Een website over Christenen en homoseksualiteit : www.chjc.nl.
Een boek over Islam en homoseksualiteit is "Mijn geloof en mijn geluk", geschreven door Imad el Kaka en Hatice Kursun, ISBN 90 733 422 67.

Gespreksgroepen
Door heel Nederland worden gespreksgroepen georganiseerd voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen die over hun homo-, lesbo, bi-zijn met andere willen spreken. In Rotterdam kun je o.a. terecht bij het COC en bij Apollo (Jan Pols: 010 - 5 120 102).

GLB
Afkorting van Gay, Lesbian en Bisexual. De letters worden ook wel in een andere volgorde gebruikt.

Gouden driehoek
Prijs voor mensen die iets doen voor de homogemeenschap. Initiatiefnemer voor de prijzen is wijlen Manfred Langer. De eerste Gouden Driehoek werd uitgereikt aan de Zangeres zonder Naam. Andere prijswinnaars waren André van Duin, Paul de Leeuw, Tineke de Nooy, Robert ten Brink, Albert Mol en Anneke Grönloh. In 2002 gingen de driehoeken naar Siep de Haan van GBA (Gay Business Amsterdam) en de Dutch Divas (Maggie MacNeal, Sandra Reemer en Marga Bult).

Groep 7152
Postbus 1402
3500 BK Utrecht
Landelijk netwerk voor lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland. Het doel van de stichting is een bijdrage te leveren aan bewustwording en de mogelijkheid bieden contacten te leggen, waardoor meer onderlinge steun kan worden gevonden in een maatschappij die heteroseksueel gericht is. De naam van de groep komt van het nummer van de advertentie in Vrij Nederland in 1971, waarin het eerste contact werd gelegd dat zou leiden tot deze groep.

Website: www.groep7152.nl

Stichting Habibi Ana
Stichting Habibi Ana is een zelforganisatie voor allochtone homo- bi- en transseksuele mannen en vrouwen. Ze zet zich in voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit binnen verschillende culturen en geloofsovertuigingen en voor het bevorderen van zelfacceptatie. Door middel van activiteiten proberen ze een veilige ontmoetingsplek te creëren waar iedereen zijn of haar ideeën kwijt kan en zich vrij kan uiten.
Website: www.stichtinghabibiana.nl

Handboek der homoseksualiteit
Hoe hoort 't eigenlijk in homoland? Aan welke eisen moet je voldoen om te passen in de homowereld? Wat moet je doen en wat niet? Wat me verbaast is dat homo's en lesbo's vaak aan de ene kant "regels" zien als "opgelegde voorwaarden om op een juiste manier te leven" en zich daar tegen verzetten en aan de andere kant zich zelf (en andere homo's en lesbo's) regels opleggen hoe het "moet" en daarbij vaststellen hoe het is in de homowereld. Ik kan me een discussie tijdens mijn opleiding herinneren tussen een homoseksuele studiegenoot en mij over homorelatie's. Volgens hem is iedere andere homo een bedreiging voor je relatie, want "homo's proberen altijd je relatie kapot te maken". Het is jammer dat hij met die angst moet leven en dat hij blijkbaar zichzelf zo ziet, maar ik was (en ben) het niet met hem eens. Mijn idee is: volg je eigen weg. Kijk rond en vorm je eigen mening en laat je niet door anderen opleggen hoe dingen horen. Voel je daar ook niet alleen in. Er zijn altijd mensen die de zelfde mening zullen hebben. Niemand mag jou vertellen hoe het hoort in de (homo)wereld!

Hans Paul Verhoef Prijs
Stimuleringsprijs voor de emancipatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en mensen met hiv/aids, genoemd naar Hans Paul Verhoef, een activist die zich inzette voor de bestrijding van vooroordelen tegen HIV en homoseksualiteit. In 2000 ging deze prijs naar de homo/lesbische groep van de Abva/Kabo FNV. In 2001 werd deze prijs voor de tiende en laatste keer uitgereikt en wel aan Transgender Groep "Het Jongensuur".

Hoeveel
...mensen zijn er homoseksueel? De getallen die er genoemd worden varieren van 1 op de 10 tot 1 op de 20, dus laten we het maar op 1 op de 15 houden. Bedenk eens hoeveel mensen dat zijn op de Nederlandse of de Belgische bevolking!

Holebi's
Momenteel een populaire korte benaming voor homo's, lesbo's en biseksuelen.

Holebi Federatie
Organisatie, ontstaan in 2004 na een conflict binnen het COC.
Website: www.holebifederatie.nl

Homar
Vroegere naam van de organisatie die de belangen behartigt van agrariërs (m/v)die homoseksueel zijn. De leden van de groep ontmoeten elkaar drie tot vier keer per jaar. Per 2007 is de naam: Gayfarmer.
Website: www.gayfarmer.nl

(Stichting) HomeLesS
Rotterdamse stichting die de mogelijkheden onderzoekt voor groepswonen voor oudere homo- en biseksuelen (m/v) in Rotterdam. Meer informatie over deze stichting: (010 - 4 26 38 22)

Homodok
Homodokumentatiecentrum, opgericht in 1978. Is in 1999 samengegaan met het Lesbisch Archief Amsterdam (LAA).
Website: www.homodok-laa.nl

Homo-Encyclopedie van Nederland
In 2005 verschenen naslagwerk over de homocultuur in Nederland.

Homogenda
In 2003 verscheen, nadat de flikkeragenda was verdwenen, deze homo-agenda. Meer informatie op www.homogenda.nl.

Homomonument
Roze monument in de vorm van een driehoek bij de Westerkerk aan de Westermarkt in Amsterdam. Deze driehoek bestaat weer uit drie kleinere granieten driehoeken die verleden, heden en toekomst symboliseren. Op de driehoek staat de dichtregel van Jacob Israel de Haan : 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen'. Lokatie waar ook manifestaties worden georganiseerd, zoals het Roze Wester Festival. Het monument is ontworpen door Karin Daan en werd op 5 september 1987 onthuld.
De Westerkerk met het Homomonument

Homoseksualiteit
Het woord homoseksualiteit is een samenvoeging van het Griekse woord 'Homos', dat 'gelijk' betekent en het Latijnse woord 'sexus', dat voor 'geslacht' staat.

Hulpverlening
Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut blijkt dat homo's vaker psychische klachten hebben dan hetero's. Mocht jij problemen hebben rond je homo-/lesbo/bi-zijn of andere problemen en je zoekt een homovriendelijke hulpverlener dan kun je bijvoorbeeld op de volgende adressen terecht:
* Stichting Rotterdam Verkeert (Homo en lesbische hulpverlening)
Weena 877
3013 AL Rotterdam
tel: 010- 4 14 94 06
Website : www.rotterdamverkeert.nl
* Maatschappelijk Werk COC Haaglanden
Scheveningseveer 7
2514 HB Den Haag
tel: 070- 36 44 888

Huwelijk
Sinds 1 april 2001 is in Nederland het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van het zelfde geslacht. Homoseksuele mannen en vrouwen kunnen nu ook kinderen adopteren, maar alleen kinderen uit Nederland. In de eerste maand werden door 386 homo- en lesbo-stellen het ja-woord gegeven; daarvan was 60% een mannenstel.
Sinds juni 2003 is het ook in België mogelijk voor homoparen en lesboparen om te trouwen. Het eerste Belgische paar waren Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen. Zij trouwden op 6 juni 2003 in Kapellen. In België trouwden in de eerste twee jaar 2422 paren van het zelfde geslacht.
In 2005 volgden Canada (juli), Spanje (juli) en Groot Brittanië als landen waar homoseksuelen met elkaar mogen trouwen. In 2006 zal Zuid-Afrika volgen.

IDAHO
International Day Against Homophobia / Internationale dag tegen homofobie.
Website: www.idahomophobia.org

Islam
Zie geloof.

Jongeren
Jongeren willen soms graag contact hebben met leeftijdgenoten en daarom zijn er speciale verenigingen voor jongeren, zoals in Rotterdam de vereniging Apollo (zie Apollo). Er bestaat ook een speciaal jongerentijdschrift: Expreszo (zie tijdschriften) en een website www.jonguitdekast.nl. De Kringen (zie hieronder) heeft aparte groepen voor jongeren.

De Kringen
Door heel Nederland verspreid zijn er groepen (Kringen) van 10 a 15 mannen en/of vrouwen die een keer per maand bij een van de leden thuis komen. Door themagesprekken, andere activiteiten en gezelligheid krijgt de homo- c.q. biseksuele identiteit van een kringlid meer vorm. Er zijn ook speciale jongeren-Kringen.
De Kringen / regio Rotterdam
Vlasserssingel 24
3342 XK H.I. Ambacht
Website: www.dekringen.nl/rotterdam
E-mail: rotterdam@dekringen.nl

Lesbisch Archief Amsterdam
Het Lesbisch Archief was een documentatiecentrum gespecialiseerd in audiovisiueel materiaal over lesbische vrouwen en hun cultuur. Daarnaast bevorderde het Lesbisch Archief de zichtbaarheid van de lesbische cultuur door publicaties en activiteiten. Het Lesbisch Archief is samengegaan met Homodok en in mei 2000 zijn ze gefuseerd met het Anna Blamanhuis uit Leeuwarden tot het IHLIA, Internationaal homo/lesbisch informatie centrum en archief www.ihlia.nl. In dat zelfde jaar ontvingen het Lesbisch Archief en het Anna Blamanhuis de Walter Kamp Prijs 2000.
Website: www.ihlia.nl

Klik hier om naar het tweede deel te gaan