De route van de parade op Roze Zaterdag

30 juni 2001


Back to my homepage

Back to my Rotterdam page

Officiële Rotterdam Roze Website


Het verzamelpunt is aan de Boompjes. Deze weg loopt langs de Maas. De Boompjes zijn bereikbaar vanaf CS met tram 20 of de Metro (beiden tot halte Leuvehaven. Vanaf NS-Station Blaak is het te lopen. Kom je vanuit Dordrecht, Alblasserdam of Ridderkerk dan kun je met de Fast Ferry komen. Let wel: de laatste boot terug gaat om 19.00 uur! Op de Boompjes heb je een schitterend uitzicht op de nieuwste verbinding naar Rotterdam Zuid: de Erasmusbrug, die naar goed Rotterdams gebruik een bijnaam heeft en wel 'De zwaan'. Aan het einde van de Erasmusbrug staat op Zuid het nieuwe Luxor Theater van architekt Peter Wilson. Bij de Leuvebrug en de afvaartplaats van de Spido staat het Boegbeeld.
Boompjes
Om 13.30 uur vertrekt de parade van de Boompjes en gaat de Schiedamsedijk op. Aan de rechterkant ligt gay cafe Ketelbinkie en net voor het Churchillplein aan de linkerkant Loge '90. Op de stoep aan de rechterkant van de Schiedamsedijk ligt een boulevard met hand en/of voetafdrukken van bekende mensen (de naam van de boulevard mag ik van de eigenaren niet op mijn site zetten). Voor die bekenden die iets met homo's/lesbo's en biseksuelen hebben (of bekenden waar homo's etc iets mee hebben), klik hier.
Schiedamsedijk
Linksaf de Schilderstraat in.
Schilderstraat
En rechtdoor de Witte de Withstraat in. In de Witte de Withstraat zit lesbo-bar 'De Doos'.
Witte de Withstraat
Rechtsaf de Hartmanstraat in.
Hartmanstraat
We steken de Westblaak over naar de Karel Doormanstraat. Op de Westblaak is sinds kort een skate-park ingericht.
Karel Doormanstraat
Op de Karel Doormanstraat passeer je op een bepaald moment aan de linkerkant de van Oldenbarneveltstraat,
Van Oldenbarneveltstraat
waar een aantal homobars gevestigd zijn: Ab Fab, Apollo (alleen jonger dan 26 jaar), Strano en Nostra.
Schouwburgplein
Aan het Schouwburgplein liggen concertgebouw De Doelen en de Rotterdamse Schouwburg.
De Doelen
Links op het plein, naast de Schouwburg ligt de homobar 'Heeren op de hoek'. Na het Schouwburgplein aan de rechterkant gepasseerd te hebben gaan we rechtsaf het Weena op.
Weena
We lopen tot aan de Hofpleinfontein, die voor deze gelegenheid roze water spuit.
De Hofpleinfontein: de roze kleur heb ik zelf ingekleurd.
Kijk bij het Hofplein even rechtsom en naar boven voor het portret door Andy Warhol van Koningin Beatrix.
Koningin Beatrix
Bij het Hofplein gaan we rechtsaf de Coolsingel op. De eerste straat recht is de Kruiskade waar o.a. het Oude Luxor Theater ligt en waar 's avonds op een aantal lokaties feesten zijn.
Coolsingel
Aan de linkerkant zie je het stadhuis van Rotterdam, waar sinds 1 april 2001 ook homo's en lesbo's in het huwelijk kunnen treden. De voorkant van het stadhuis is onlangs met behulp van lasertechniek ontdaan van zijn donkere aanslag. Tegenover het Stadhuis is aan rechterkant van de Coolsingel het Stadhuisplein. Aan het begin van het plein staat de beeldengroep 'Monument voor alle gevallenen 1940-1945' van Mari Andriessen, waar op 4 mei de Rotterdamse kranslegging plaats vind, waar ook homo-groepen bij vertegenwoordigd zijn.
Stadhuis
Verderop aan de rechterkant het warenhuis de Bijenkorf; lange tijd een plaats om andere homo's te ontmoeten.
Bijenkorf
Voor de Bijenkorf staat het kunstwerk 'Het Ding' van beeldhouwer Naum Gabo. Dit meer dan 26 meter hoge kunstwerk werd hier hier in 1957 geplaatst.
Het Ding van Naum Gabo
Aan de linkerkant van de Coolsingel zijn de trappen naar het Beursgebouw, waar 's avonds het grote vrouwen-feest gaat plaatsvinden.
Na de Bijenkorf en het Beursgebouw passeren we de Beurstraverse (in Rotterdam de 'koopgoot' geheten). De koopgoot en de nieuwbouw er omheen (V&D, Hema enz.) hebben de Rotterdamse binnenstad een nieuwe impuls gegeven.
Bij het Churchillplein gaan we linksaf.
Churchillplein
Achter het Maritiem Museum op het Plein 1940 is het festivalterrein. Midden op het plein staat het beeld 'De verwoeste stad' van Ossip Zadkine. Dit beeld is door de Bijenkorf aan de stad Rotterdam geschonken. Het beeld mist een hart en dit symboliseert het Rotterdam dat in mei 1940 door de bombardementen door de Duitsers haar centrum/hart verloor.
'De verwoeste stad' van Zadkine
Op dit festivalterrein zullen o.a. Romeo (16.00 u), Ebonique (18.00 u) en Frederique Spigt (19.15 u) optreden. Presentatie is in handen van Richard Groenendijk. Rond het festivalterrein is een informatiemarkt ingericht.